Kış Sebzeli Turp Yapragı Yahnisi (Vegan)

Bir seyleri kendiniz yetistirdiginizde, emek verdiginizde her parcasindan yararlanmak istiyorsunuz. Ve elinizde fazlaca varsa cesitli sekillerde baska baska tatlarla sunmanin yolunu buluyorsunuz ki hep ayni tatla sofraya oturup, tiksinmeyesiniz.

Evde turp yetistirdiginizde (evde turp nasıl yetiştirilir detaylı yazım için burayı tıklayabilirsiniz) veya pazardan manavdan aldiginiz turplarin yesillikleriyle birlikte olmasini tercih ettiginizde elinizde ekstra bir kac ogun oluveriyor.
Turplarin yesilliklerini kullanmayi ben cok seviyorum. Corba, yemek, kavurma, pilav, salata.. her seye yakisiyorlar.

Bu asagida anlatacagim yemek oldukca besleyici ve lezzetli.
Yine her zaman ki gibi uyduruk yemeklerimden oldugundan dolayi kesin olculer veremeyecegim, siz de elinizdeki malzemeye ve damak tadiniza gore uyduruklayin, bu yemek oynamaya oldukca müsait bir yemek.

Kış Sebzeli Turp Yapragı Yahnisi

Malzemeler

-Iki uc bag turp yapragi (yaklasik yarim kilo) (yabani olan hardal otu da kullanabilirsiniz onunla da cok lezzetli oluyor veya dilediginiz diger yesilliklerle cesitleyebilirsiniz)
-Bir bas sogan
-Iki dis sarimsak
-2kucuk yumru yer elmasi
-1tatlı patates (1avuc dogranmis)
-1havuc
-Kislik domates sosu (yoksa salca)
-tuz
-baharatlar

Yapılışı

Once malzemelerimizi yemek icin hazirlayalim.

Yapraklarinizi temiz oldugundan emin olana kadar sirkeli suyla yıkayın. (Yikarken tuysu dikenlerine dikkat edin bazen can yakici olabiliyorlar.) Yikayip hazirladiginiz yapraklar tazeyse gerek yok ama kartlamissa ve saplar sertse kaynar suya bir kac dakika birakip haslayabilirsiniz. Yapraklari ve saplari iri iri dograyin.
Soganlari, yer elmasini havuclari ve patatesleri soyup kucuk kupler halinde dograyin. Sarimsaklari ince ince kesin.

Yer elmaniz yoksa veya yemekte tadinin nasil olacagini kestiremediyseniz kullanmak zorunda degilsiniz. Ama unutmayin yer elmasi sulu yemeklere ve pilavlara cok yakisiyor. Corbasi da baska guzel.

Tatli patatesiniz yoksa yerine sati patates kullanabilirsiniz. Bir avuc patates yeterli bu yemek icin.

Tencerenize iki yemek kasigi belki biraz daha fazla, kendi el ayarinizla, malzemeleri kavurmak icin yeterli zeytinyagi ekleyin.

Soganlar kavrulunca yer ekmasi ve havuclari atip biraz cevirin ardindan patatesleri ekleyin. Malzemeler kavrulurken uzerine biraz kekik biraz kuru nane atin. Kesilip kenarda bekleyipdaha faydali hale gelmis sarimsaklarimizi ekleyip karistirip yavas yavas turp saplarimizi ve yapraklarimizi tencereye alalim. (Salca kullanacaksaniz yapraklardan once salcayi ekleyip biraz kavurmayi unutmayin)

Yapraklarin rengi donup kendini salinca yaklasik 250ml kadar koyu domates sosunu ( taze domates kullaniyorsaniz domates rendesini) ekleyin.

Sosun kivamina gore su ekleme zamanina karar vermelisiniz. Eger sos suluysa biraz domates sosunda lezzetlenmelereni bekleyebilirsiniz.
Domates suyunu cekince veya salca kullaniyorsaniz yapraklar iyice kavrulunca yavas yavas kaynar su ekleyin. Tam malzemelerin yuzunu 1parmak gececek sekilde. Orta ateste biraz kaynasin sonra altini kisin. Tuzunu ekleyin. Arada karistirin. Su yemegin yuzune kadar cekilince kontrol edin sert malzemeler tamamen yumusadiysa altini kapatin. Degilse biraz daha kaynar su ekleyip yuzune kadar cektirin.

Hazir oldugunda kapagi acik birakin serinlesin ilik ilik servis edin.
cam02039-01.jpeg

Afiyet olsun.