Şifacı Zeytin Yaprağının Faydaları, Çayı ve Baharat Olarak Kullanımı

Antibakteriyel, antiviral, antimantar olan zeytin yaprağı antioksidan özellik gösteriyor,  bağışıklığı kuvvetlediriyor, kan basıncını düşürüp, kan şekerini dengelediği söyleniyor. Çok eski zamanlardan bu yana şifası bilinen ve kullanılan zeytin yaprağı günümüzde neden unutuldu? Peki başka nasıl ve neler için kullanılıyordu?

Geçen hafta 15 kilo daha zeytin kurduk biz, dalında tam anlamıyla olgunlaşmış, elle tek tek toplanmış mis gibi zeytinler. instagramda ilgili bir video paylaşmış ve yapraklardan da baharat ve çay için ayırdığımı yazmıştım. Ve çoğu kişinin zeytin yaprağının bu kullanımlarından haberdar olmadığını görünce daha fazla kişiye bu şifanın erişmesi için buraya da bir yazı hazırlamak istedim.

zeytin-yapragi-mucizesiZeytin yaprağının çay ve baharat olarak kullanımına uzun zamandır aşinayım ben. Yıllar önce keçilerden öğrenmiştim yenilebildiğini. Doğayı izlemek, yürekle gözlemlemek çok şey öğretiyor insana.

Zeytin ağacıyla bambaşka bir bağım var yüreğimde. Sonbaharda ayrı, ilkbaharda ayrı, yazda kışta ayrı hislerle sarıp sarmalar beni her yanına vardığımda zeytin ağaçları. Kucaklar, şifalandırır. Öğrenmekten, dinlemekten,  sırrını talep etmeye hiç bıkmadıklarımdan biridir zeytin. Kendini onarışı, zararlılara karşı koyuş mekanizması, buna mukabil sağlıklı ve uzun ömrünün her anı kendine hayran bırakır.

Efsanelerin, mitlerin, yaratılış destanlarının hepsinde kendine yer bulan zeytin şüphesiz ki dünyanın her döneminde kutsal sayılmış. Şimdilerde kıymeti o kadar bilinmese de ağaçların ilki sayılan, insanlık tarihinin tanığı zeytin ağacının kesilmesi yakılması zarar verilmesinin ölümle cezalandırıldığı dönemleri olmuş dünyanın.

Havası, meyvesi, odunu, dalı yaprağı her şeyi şifa.. Yazarak anlatmak zor zeytini, yaşamak gerek.. Zihnimdeki zeytine dair her efsaneyi, zeytin yaprağına ait her bilgiyi yazmaya kalkarsam bu yazıyla haftalarca uğraşmam gerekir ve sanırım minik bir kitapçık çıkar ortaya.. yine de özet olarak çok dağılmadan anlatmaya çalışacağım, saçılırsa mazur görün, ve lütfen sizin de ekleyeceğiniz şeyler, uyguladığınız yöntemler, atalardan duyduğunuz bilgiler varsa benimle paylaşın, paylaşarak çoğalalım.

Zeytin Yaprağı Mucizesi

*Antibakteriyel, antivirüs, antimantar özelliği vardır

*Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltır.

*Kalbin var olan sağlığını korumaya yardımcıdır

*Kas iskelet sistemine destek sağlar

*Bağışıklığı güçlendirerek destekler

*Kötü kolesterol dediğimiz LDL ile savaşır

*Enfeksiyonlara karşı yardımcı etki gösterir

*Kan basıncının dengelenmesine yardımcıdır.

*Antioksidandır.

*Hepatitlerin etkileriyle savaşır.

*Kan şekerini dengeler.

Zeytin yaprağı ekstresi ilaç sanayiinde de kullanılır. İçeriğindeki oleuropein denilen kıymetli glikozit ve luteolin, hesperidin,quercetin, apigenin gibi flavonoidler (ki bu bileşenlerin 100den fazla olduğu söyleniyor) bu yaprakları eşsiz birer şifacı yapıyor.

Bu oleuropein denilen madde zeytinin kendisini virüslere, bakterilere ve mantarlara karşı korumasında oldukça etkilidir. Ve bizim vucudumuzda doğal olarak bulunan enzimler tarafından kullanılıp bağışıklık sistemimize çok faydalı olan olanelolenik asite çevrilebilmektedir. yapılan çalışmalar bu asitin bağışıklık sistemimizle birlikte çalışarak hem antibiyotik hem de antiviral özellikte olduğunu göstermektedir.

Yine zeytin yaprağı ekstresiyle yapılan çalışmalar kolesterol ve tansiyon üzerinde de olumlu etkileri olduğunu, kalp-damar sistemine iyi geldiğini kaydetmiştir. Kimi çalışmalar MS, HIV, sinir sistemi hasarlarına da faydalı olabileceğine dair umut verir. Diyabetik hastalarda kan şekeri dengesi ve oksidatif strese fayda sağladığı kaydedilmiştir. Detaylı tarama yaparsanız tıp dergilerinde yayınlanmış çeşitli makalelere erişmeniz mümkün.

Modern tıbbın verileri bir yana, zeytin meyvesiyle yağıyla yaprağıyla kadim zamanlar boyunca baş tacı edilmiş, kutsal olan kocakarı tıbbında her zaman kendine yer bulmuştur.

Zeytin Yaprağı Nasıl Kurutulur?zeytin-yapragi-mucizesi-surdurulebilir-evlilik

Öncelikle artık zeytin ağaçları çok fazla ilaçlandığından, yapay hormonlar, çeşitli sunni gübreler verildiğinden ve bazı zeytin bahçeleri hemen işlek yolların, sanayii bölgelerinin, fabrikaların, çok yakınında olabildiğinden lokasyonunu bilmediğiniz bahçelerin, sahibini tanımadığınız ağaçların yapraklarını kullanmayın. Bitkisel ürünler şifayı depoladıkları gibi kendilerine uygulanan zehirleri de depolarlar, unutmayın.

Toplanan zeytin yapraklarını gölgede, havadar bir alanda direk ışığa ısıya maruz kalıp uçucu yağlarını asitlerini kaybetmeyeceği şekilde kurutun. Kuruyunca bütün halinde cam kavanozlarda saklayın.

Zeytin Yaprağı Baharat Olarak Nasıl Kullanılır?

Ben evde zeytin yaprağını karışık baharatlı kaya tuzuyla birlikte değirmene koyarak kullanıyorum. Varsa bir baharat değirmeniniz içine sevdiğiniz baharatlardan karışık koyup kendi baharatlı tuzunuzu hazırlayabilirsiniz. Örneğin, kişniş tohumu, kuru biberiye yaprakları, kuru zeytin yaprakları, kekik, fesleğen gibi baharatları azar azar karıştırıp sonra kaya tuzuyla birlikte değirmene koyun. Salatalarınıza, yoğurtlarınıza, soslarınıza hatta yemeklerinize azar azar ekleyip hem aromalandırmış hem de şifalandırmış olursunuz.

Yine yemek piştikten sonra altını kapatınca üzerine bir yaprak bırakıp 5-10 dk birlikte demlenmelerini sağlayabilirsiniz. Veya aşağıdaki tarifle çayını yapıp içebilirsiniz.

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir?

Cam kavanozda sakladığınız zeytin yapraklarını çayı demlemeden hemen önce çıkarın. 1 litre su için 12-14 yaprak yeterli olacaktır. Çoğu yerde yaprakları kıyarak tarif verildiğini okuyabilirsiniz. Hiç gerek yok hem metal temasına hem de dokuları strese sokmaya. Kavanozdan çıkarttığınız yaprakları avuç içinize alın, şifalarını sizinle paylaştıkları için teşekkür edin. Hafifçe ovalayarak ufalayın ve size şifalarını armağan ettiklerini imgeleyerek parçaları küçültün. Limon otuyla, taze naneyle, ıhlamurla veya aromasını sevdiğiniz başka otlarla kombin de edebilirsiniz. Tek başına da demleyebilirsiniz. Kaynattığınız suyu bir kaç dakika dinlendirip üzerine yaprakları ekleyip ağzını kapatın. Mümkün olduğunca kapalı bir kap olsun uçucuları hemen kaybetmemek için. 10 dakika demleyip süzün.

Süzdüğünüz çayın içilebilir ısıya gelmesini bekleyip balla tatlandırabilirsiniz. (çok sıcakken balı eklemeyin) Ve tatlandırdığınız içeceği kışın sıcak çay olarak, yazınsa dolapta biraz soğutup soğuk çay olarak tüketebilirsiniz. (taze tüketin dolapta günlerce kalmasın)

Ve yine çok iyi bir antimikrobiyal olduğu için bu solüsyonu hafif yaraların temizliğinde, bakımında antiseptik solüsyon olarak da kullanabilirsiniz. Ev temizliğinizde kapı dolap mobilya ve yerleri silerken kullandığınız sulara tatlandırmadığınız çayların fazlasını ekleyip dezenfeksiyon ajanı olarak da değerlendirebilirsiniz.

Şifa olsun.

****************************************

Diğer her bitkisel ürün gibi çok uzun süreli kullanımdan kaçının. Aralar verin. Kullanmak, şifalanmak için hasta olmayı beklemeyin, var olan sağlığınızı korumaya önem verin. Ve birden kullanıma yüklenmeyin, günde bir iki bardak yeterli. Eğer bilinen bir rahatsızlığınız varsa ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz emziriyorsanız, küçük çocuğunuzda kullanma niyetindeyseniz, doktorunuza muhakkak danışın. Paylaştığım bilgiler medikal tavsiye niteliğinde değildir, sadece bilginin paylaşımı amaçlı yazılmıştır. Bunu lütfen unutmayın.

 

One Reply to “”

Yorumlar kapatıldı.