Ev Yapımı Kolay Boza Tarifi

Booğğğğğzaaaaaa!

Ah benim canım çocuk halim, saati geldiğinde bozacıyı camda beklerken yaşadığım tatlı heyecan.

Her “hadi baba bozacı geldi” dediğimizde gık demeden o bozayı bize alan o güzel adam.. Caanım Karakedi‘de (Eskişehirliler bilir 😉 ) bir bardak boza içmek için sıra beklemenin tadı. Hala her kış buluşmasında nasıl boza sevdiğini bilip, koluna girip seni o bozacıya götürecek kundaklık zamandan dostların olması…

Kendisi tanımadığı belki sevmediği halde hala uzaktan sesini duyunca kar kış demeden pijamasıyla yollara düşüp, o bozacıyı yakalayıp, o kış bozasını bana içirmeden kış geçirmeyen canım cocam ❤

Kış bozası hakikaten bilene ayrı bir tat, ayrı hatıralar ve esasen bir yaşam biçimi.. Yok vallahi abartmıyorum. Öksürüğe bile iyi gelen tanıdığınız başka tatlı var mı? Mayalandığı için içindeki şekerin bile şeker olmadığı masumiyet müzesi bir tatlı. Probiyotik olması cabası! Miss!

Emziren annelerde süt üretimine katkı sağlar, probiyotik etkilidir, sindirimi düzenler, bağışıklığı kuvvetlendirir, bolca Bvitamini içerir, hatta o kadar besleyici ve doyurucudur ki “sıvı ekmek” desek yeridir. Faydalarından daha sonra bir yazıda etraflıca bahsedebilirim belki ama bu mevsimde ara ara mutlaka bu şifadan faydalanın derim 😉

Fırsatım oldukça bozamı kendim yapıyorum ve bundan çok ciddi bir zevk aldığımı itiraf edeceğim. Zira eski bozaların tadı yok arkadaş şimdikilerde. Çocukluk anılarıma tecavüz ediliyor o plastik şişedeki bozanın her yudumunda. Yoklukta elbette gidiyor, içiliyor ama kendim hem sağlıklı hem daha lezzetli yapabildiğim, tadına kıvamına karar verebildiğim bozayı tabiki tercih ederim. İçinde ne var bilmek zaten paha biçilemez.

Benim tarifimde buğday var. Buğdayla yaptığınızda tadı, kokusu biraz daha farklı gelebilir, biz o kokuyu tadı sevdik. Pirinç, arpa, yulaf, darı, bulgur çeşitleri vs elinizdeki tahilları kullanabilirsiniz. Hatta sadece tam buğday unu kullanarak bile boza yapabilirsiniz. Damağınız neye alışıksa. Ama bozanın aslı, o alışık olduğumuz tat darıdır bunu belirtmek lazım, hakkını yemiş olmayalım.

Kullanacağımız malzemeler:

  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı buğday
  • 17-20 bardak kadar su (bulgur buğday özelliklerinize göre su miktarı değişiyor)
  • Her bardak suya 1 yemek kaşığı şeker (isterseniz arttırabilirsiniz damak tadınıza göre değişebilir ama ortalama kalırsanız mayalar da şekeri tüketince neredeyse şekeri olmayan bir tatlı kalıyor geriye, en ideali bu)
  • Vanilya aroması veya 1 adet elma
  • Varsa boza mayanız yoksa ekşi maya

Yapılışı:

  • Buğdayınızı ve bulgurunuzu geceden ıslatın
  • Islattığınız bulgur ve buğday şiştiğinde tencereye alın, suyunu ekleyip kaynatın. Karıştırmayı unutmayın. Koyulaşırsa su eklemeye devam edebilirsiniz. Ama yavaş yavaş ekleyin. Birden cıvımasın.
  • Artık tamamen eriyip kıvamı geldiğinde altını kapatıp biraz karıştırıp dinlendirin.
  • Bu aşamada buğday ve kalaın bulgur kullandığım için ben süzgeçten geçiriyorum oluşan tortuyla da bizim boza tatlısı dediğimiz şekersiz, muzlu harika ve besleyici olduğu kadar doyurucu bir uyduruk tatlı yapıyorum herkes bayılıyor 😉 Ama uğraşamam süzgeçte, tortuyla derseniz bulguru en ince bulgurdan buğday yerine de pirinç kullanırsınız, süzme derdi kalmaz ama ben artık paketli pirinçlere güvenmiyorum, henüz kendi pirinç yetiştiren bir dost da bulamadık ondan alalım.
  • Sıcakken şekerini ve aromasını ekleyin. (eğer elma kullanacaksanız kabuklarıyla dilimleyip içine bırakın mayalanınca çıkaracaksınız)
  • Blenderdan geçirin tamamiyle incelsin.
  • Oda ısısına gelince mayanızı ekleyin. (mayalanmayı metal veya plastik kaplarda yapmayın, cam tercih edin) Maya olarak bazı yerlerde kuru maya, instant maya vs görebilirsiniz. Evde yapılan boza için sentetik maya kullanmak bana hoş gelmiyor. Boza mayanız yoksa kendi ekşi mayanızı kullanın ilk boza için diyorum. Ev yapımı kolay ekşi maya tarifimiz şurada bir bakıverin 😉 Fakat ekşi mayaya zamanınız yoksa yine tercihen kuru mayalardan elinizde olanı kullanabilirsiniz.
  • Mayanızın miktarı mayanızın kuvvetine göre değişiyor. Ortalama yarım çay bardağı boza mayası veya 2-3 kaşık ekşi maya yetiyor mayalanmaya. Az gelirse geç mayalanır, çok olursa erken. O yüzden mayalanmaya bıraktığınızda kontrolü elden bırakmayın, arada tadın 😉
  • Mayanızı ekledikten sonra soğuk bir yere mayalanmaya bırakın. Balkon olur, kiler olur vs. 2-3 günde tamamen mayalanacaktır. Ekşiliği istediğiniz kıvama gelince dolabınıza alın ve bir kaç gün içinde tüketin.
  • Aman ha bitmeden 1 bardak mayalık bozanızı ayırmayı unutmayın ❤

Ben boza yanında leblebi falan istemem bool tarçın yeter mis gibi hüpletirim ama siz isterseniz leblebiyle servis edin 😉 Şifa niyetine deyip deyip için.

Reklamlar