Gerçek Balı Nasıl Tanırım?

Arı yumurtası görmüş müydün dünyalı dostum? Bu fotoğraftaki peteklerin ortasında gördüğün beyaz minik lekeler kraliçenin kare çekilmeden az önce bıraktığı yumurtalar.

image

Tam tabirle ‘günlük yumurta’. Bizim iğneli kızların bir kısmı çatlayan yumurta var mı diye kontrol ediyor şu görünen anda. Onları böyle mutlu ve halinden memnun hayatına devam ederken görünce havalara uçuyoruz.

Bu petekleri sıfırdan kendileri örüyorlar, arıcıların ‘temel petek’ tabir ettiği şeyi veya onu tutturmak için kovana soktukları teller yok bu arıların hayatlarında. Veya ilaçlar, asitler, suni vitaminler, çuval çuval şekerler… Biz onlara onlar bize eşlik ediyoruz, birlikte yaşayıp gidiyoruz. Ve artık çok iyi biliyoruz ki ülkemizdeki arıcıların inatla savunduğu, hatta ‘otorite’lerin kitaplarında makalelerinde önerdiği -insanı dumur eden- tonla şeker vermeler, ilaçlamalar, müdahaleler olmadan da bu yavrular pek ala mutlu mutlu yaşayıp gidebiliyormuş. Tüketicinin tercihi çok önemli. Paketli her şey gibi paket bal almaması, arıcısını tanıması arılara hakkaniyetli davranılmasını talep etmesi mühim.

Bu işin fabrikasyondan, kovan soyuculuğundan ayrılıp mutlu arıların artması için kilit nokta her şeyde olduğu gibi talepleriniz.

Sorular sorun ne olur, bu hayvancıklar mutlu yaşamayı ve sizler de onların çalınmayan, armağan ettikleri şifalı balını tatmayı hakediyorsunuz.

Her bal yazısından sonra soruluyor, çok mesaj alıyoruz, baştan yazayım, biz zaten arı ‘al bunu artık yer aç bana’ demezse kovandan damla bal çıkartmıyoruz, yaygın tabirle ‘bal sağımı’ yapmıyoruz. Dolayısıyla bal satmıyoruz. Keşke olsa fazlamız da hepinize tattırabilsek o şifayı. (Bir gün olur da kraliçeler bol bol armağan verirse fazlamız var kim ister deriz belki kim bilir, ne belkiler gerçek oldu neden olmasın, ne hoş olur) Gerçek balı nasıl tanıyayım diyorsunuz. Bir de nereden bal alayım sorusu geliyor ardından yerel arıcıları bulun gidin ziyaret edin canlar, baktınız göz gönül tuttu alın. Blogda güvenilir gıda yazısının sonunda balcıya sorulacak sorular var, soruverin 😉

Gerçek balı nasıl anlarız sorusuna dönersek, ben bunu Soner ve arıları gözlemlerken kulağıma fısıldadı rüzgar ve başka yerde yazıldığını görmedim. Dolayısıyla size çok önemli bir sırrımı veriyorum, ona iyi bakın lütfen. GERÇEK BALIN ANA MALZEMESİ AŞK. ARIYA DOKUNAN İNSANLAR ARIYA AŞIK OLACAK, ARI YAŞADIĞI YERİ SEVECEK, BİRLİKTE MUTLU GÖRÜNECEKLER. Ne koklayarak ne tadarak değil arıları ve arıcıyı tanıyarak anlaşılıyor gerçek bal a dostlar. Aklınızda olsun, gidin o kovanları görün, kovanlara, arılığa, arıcıya bakınca ne hissettiğinizi tartın. Sevgi hissederseniz, aşk görürseniz, vicdan sezerseniz, kendinizi arının yerine koyunca ‘ah şu kovana beni koysan, bana bu insanlar baksa burada ben de yaşarım be’ derseniz içinizden, işte o vakit doğru yerdesiniz 😉
Şifa olsun.

#annecadiningunlugu #surdurulebilirevlilik #doğalarıcılık #müdahalesizarıcılık #arıcılık #arıaşktır #arı #günlükyumurta #godsavethequeen #savethebees #beelove #honeybee #treatmentfreebeekeeping #bahçe #bahçecilik #garden

Reklamlar