Balkon Bahçeciliği: Sihirli Kökler /İnteraktif Mutfak Bostanı Atölyesi 3

Mutfak Bostanı Atölyemiz gerçekten beklediğimden çok daha fazla kişiye ulaştı. Çok güzel geri dönüşler aldı. Bu benim için çok sevindirici. Bir kaç yuva daha dalından yemenin tadına varacak, ala!

bostan

photo credit p&g

Soğan, sarımsak ve buğday çimiyle başladık. Mis gibi kardeş bostanlar edindik. İşte bu verdiğimiz emeğe değer. Şimdi sana güzel bir haberim daha var sevgili dünyalı dostum. Evde sana çok tatlı yeşillikler kazandıracak sihirli köklerin var, henüz tanışmadıysan bu yazı vesilesiyle tanışacaksın diye umuyorum.

Doğada özellikle bu mevsimde tohumlanma, yeşerme bitiyor. Güneşin uykuda olduğundan şu yazımda bahsetmiştim. Samhaini karşıladık, artık doğa takviminde, yuleye kadar yani kış gündönümü gerçekleşip en uzun geceyi yaşayıp gündüzler uzamaya başlayana dek, güneş dinlenmekle meşgul. Güneşle yaşayan canlılar tatilde. Toprak anadan güç alma vakti. Kökleri tüketilen, kışa dayanıklı, toprağın bağrında serpilmiş kısımlar şimdi hayat kurtarıcı.

O güzelliklerden bool bol girmeli bu mevsimde evlerimize. E evlerimize girmişken, çoğaltsak yeşersek ya onları 😉 Ne dersiniz? İşte size o sihirli köklerden bazıları.. Mümkün olduğu kadar çoğaltmaya, yeşertmeye çalışın. Bu da Mutfak Bostanı Atölyemizin diğer ayağı olmuş olsun. Şimdilik evinizdeki bu köklerden toparlayın aşağıda anlatacağım gibi yeşertmeye başlayın, zaman zaman birbirimizle durumları paylaşır, mutluluğu çoğaltırız.

Gelelim sihirli köklerimize:

Bu sebzelerin çoğu “çöp” olarak attığımız kısımlardan çoğalıyor. Dolayısıyla atmak yerine yeşertmek inanın çok hoşunuza gidecek 😉 İşte  bizim deneyip sonuç aldıklarımız 😉 Zaman zaman belki yeni eklemeler bile yaparız, takipte kalınız.

  • ZENCEFİL: Zencefille başlıyorum çünkü Hatice hanıma geçtiğimiz günlerde paylaşacağıma dair söz vermiştim ancak araya dünya işi karıştı, malum hayat beklemiyor ve benim bilgisayar başında hiiç zamanım yok gibi bir şey. double_2Telefon kullanmayınca da çoğu şey erteleniyor. Affola. Neyse, zencefillerinizi çoğaltmak öyle kolay ki bu güne dek neden yapmadığınıza şaşıracaksınız 😉 Taze zencefilinizin gözlerinden birini kesin. Bir toprak parçası üzerine oturtun ve düzenli olarak nemlendirin. Kısa sürede yeşerdiğini göreceksiniz. Bu yöntem gözlemlemek için harika. Bir kaç parça zencefili direk toprağa gömerek yeşertmeniz çok kolay. Bir süre sonra minik yeşilliklerin toprakta görünmesi sizi heyecanlandıracak 😉
  • KEREVİZ: Kerevizlerinizin köklerini düzgün bir şekilde kesin ve dilerseniz suya, dilerseniz toprağa oturtun. Bir süre sonra tekrar yapraklanmaya başladığını göreceksiniz.How-to-Simply-Regrow-Vegetable-Scraps
  • GÖBEK MARUL: Kerevizle aynı yöntemle bitmeyen marul yapabilirsiniz 🙂
  • PATATES: Patates kabuklarından bile üreyen bir sebze. İnanın öyle çabuk yeşilleniyor ki. seed-potato-growing-potatoesYapmanız gereken bir kaç parçaya bölüp gömmek. Gerisini kendisi hallediyor 😉 Yine gözlemlemek isterseniz filizlendirmek için bir parça toprak üzerine oturtup nemli tutarak çimlendirebilirsiniz.
  • HAVUÇ: Kesip attığınız havuç başlarının harika birer salata malzemesi üreticisi olduğunu duysanız şaşırır mısınız? enhanced-buzz-23833-1365438381-0Şaşırmayın 😉 Başlarını toprağa gömebilir ya da yeriniz yoksa tezgah üzerine birazcık suya oturtup sihri izleyebilirsiniz. Üstelik bol klorofilli ve besleyici yeşilliklerinizin tadına doyamayacaksınız.
  • TURP: Havuçlarla aynı şekilde turplarınızı da yeşillendirebilirsiniz. Ben özellikle kırmızı turp yapraklarına bayılıyorum ve ciddi manada bunu denemenizi öneriyorum. Turplarınızı yeşillendirin, bayılacaksınız salatalarınıza eklemeye 😉 Başlarını kesin ve toprağa veya suya oturtun. Tadaaaaa :))
  • TATLI PATATES: Patateslerinizle aynı yöntemle tatlı patateslerinizi de çoğaltabilirsiniz.
  • YER ELMASI: Patates ve tatlı patatese benzer şekilde yine yumrularıyla çoğaltabilirsiniz.
  • SOĞAN: Soğanlarınızı toprağa kavuşturarak kolayca yeşil soğan elde edebilirisiniz.
  • YEŞİL SOĞAN: Pazardan aldığınız yeşil soğanların köklerini atmayın. Suya veya toprağa kavuşturduğunuzda yaşamaya devam ettiklerini ve yeniden size vitamin olduklarını göreceksiniz 😉
  • SARIMSAK: Sarımsaklarınızın dişlerini kolaylıkla yeşil sarımsaklara dönüştürebilirsiniz.
  • PIRASA: Köklerini düzgün bir şekilde kesin. Normal zamanda attığınız şey sizin için tekrar pırasa üreten bir sihre dönüşecek 🙂 Toprağa veya suya kavuşturun ve bekleyin, usul usul büyüyecekler. Aşağıda köyümüzün kıymetli sakinlerinden, takipçimiz Arzu Hanımın pırasaları var mesela, paylaşmıştık anımsar mısınız? Hatta havuçları da vardı 😉12244588_981663828538608_25742122751874791_o
  • ISPANAK: Ayıklarken sağlam ve canlı olan kökleri ayırıp toprağa kavuşturun, yapraklanmaya başladığında çok mutlu olacaksınız 😉
  • FESLEĞEN, NANE vs: Kök sayılmazlar ama yeniden yeşertme söz konusu olunca hemen not edeyim istedim, çünkü onlar da sihirli 😉 Kuvvetli dallarından bir kaçını suya bırakın ve bekleyin. Bir kaç gün içerisinde kılcal kökleri görmeye başlayacaksınız bile 😉

Sözün özü toprakla ve suyla buluşturabileceğiniz tüm yeşillikleri fırsat buldukça deneyin. İlla ki yaşayanlar olacaktır. Hatta deneyimlerinizi bizimle de paylaşın hep birlikte öğrenelim. Kardeş bostanlarımızı büyütelim 😉

Diğer Balkon Bahçesi Ve Mutfak Bostanı Yazıları İçin Lütfen Blogta gezinmekten çekinmeyin, hunharca karıştırın 😉 Ve yeni yazıları kaçırmamak için mail adresinizi sağdaki kutucuğa bırakmayı unutmayın 😉

Mottomuz belli Her Mutfağa Bir Bahçe! Hazır mısınız yeşillerinize bir kaç yeşil daha eklemeye? Kökleri bundan böyle bambaşka bir gözle göreceksiniz 😉 Yavaş yavaş tanımaya toplamaya başlayın, bir sonraki atölye uygulamamız kökler üzerine olabilir 😉

Reklamlar