5 Kombu Mayamız da Tuttu! Uçacaklar Yuvalarına

kombu2

Size sık sık bahsettiğimiz her roportajda her katıldığımız programda her bulduğumuz fırsatta araya sıkıştırdığımız minik mucizelerimiz Kombu Mantarlarımız.

Fazla yavrumuz oldukça isteyenlere armağan ettik. Ancak talepler bir noktada öyle arttı ki yetişemedik.

Fazla yavrumuz 3 ayda bir falan oluyordu yine bayaca aileyi kombuyla tanıştırdık ama sıradakiler artmaya, bekleme süresi çoğalmaya başladı.

Sonrasında yine öneri takipçilerimizden geldi “benim için mayalar mısınız” dediler. NAsıl olur, olur mu derken son iki aydır bunu tecrübe ettik. O arada üç aileyi daha kombulu yaptık. Onlar da karşılığında armağan sunmak istediler. Başımızın üstünde yeri var, mutlu oluruz dedik. Kendi ürünü olanlar kendi ev yapımı ürünlerinden verdi. Takas etmiş olduk çok sevindik. Olmayan ben de içimden geçiyor parayla ödemek istiyorum dedi. Armağan armağandır dedik, buyur ettik.

Böylelikle takasla, armağan ekonomisiyle bunu acaba yapabilir miyiz dedik.

İnsanlar aramışlar ve ticari mantarlardan alıp bozulmasını, kötü kokmasını, gelen şeyin kombucha olmamasını yaşamışlar. Evinde mayalayan, kendi içtiğinden gönderen ticari olmayan bir yerlerden alınca içimiz rahat edecek dediler. Bizden istediler.

Her şey kendi akışında gerçekleşti, hiç aklımızda yokken bu ay şöyle bir şey denemeye karar verdik bu ailelerin isteğiyle,

Fotografın açıklamasında da yazdığı gibi “Bu ay bir pilot çalışma yaptık. 3 Aileyi daha kombulu yaptık bu vesileyle. Onlar için özel mayaladık. Verebilecek kendi üretimi olanla takas yaptık, olmayan da gönül bedeliyle sembolik bir parayla içimizi rahatlatalım dedi ok dedik. Kasım ayında 5 yuva için daha kombu çocuğu üretmeyi deneyeceğiz. Sembolik bir gönül bedeli olsun istediniz 50tl dedik ama gönlünüzden fazlası geçerse de elinizde azı varsa da bizim için makbuldür yeter ki gönüller bir olsun. Yine takas edebileceğiniz üretiminiz, hizmetiniz vs varsa onu da söyleyin ihtiyacımız olan bir şeyse değerlendiririz değilse daha sonra umarız der helalleşiriz. ”

Kasım ayı yavrularının aileleri belli oldu. Hemen hazırlıklara başladık.

kombu1

Gerekli malzemeleri edindik. Araç gereçin sterilizasyonu hazırlığı yapıldı. Çünkü bu biraz hassas bir konu özellikle mayalanma söz konusuysa.. Malzemeler hazır olunca yavrulara özel bir alan tahsis ettik. Küçük bir mayalanma alanı hazırladık. Bir nevi üretim laboratuarı kurduk :)) Minik çaplı.

Kombuchayı alıştığı düzende aynen devam ettirip bir kaç ayda bir sağlıklı bir scoby elde edip çoğaltmak kolay. Ortama alıştığında ve olgunlaştığında her şey daha kolay. Ama sıfırdan bir scobi elde ederken dengelerde biraz daha dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle belli bir sürede sağlıklı bir oluşum istiyorsanız.

Çok heyecanlı geçti benim için süreç. Haftalardır onları gözlemliyor ve dengeleriyle ilgili notlar tutuyorum. Süreç çok başarılı gerçekleşti ve adım adım oluşumlarını izlemek eşsiz bir deneyimdi. Bugüne dek hiç müdahalesiz kendi kendine şartları bağımsız değişken scobileri izlediğim için şartlar olgunlaştırılmış ve yeni bir maya oluşturulması için hazır 5 kavanozu gözlemlemek bambaşka farkındalıklar kazandırdı.

kombu3

Fotoğraflardan görebileceğiniz gibi nakış gibi, dantel gibi ilmek ilmek çoğalıyor maya. Ve onun her gün daha farklı ve olgun olduğunu görmek büyük mutluluk oldu.

Uzun lafın kısası, Kasım ayının 5 bebeği hazır Aralık ayı için bekleyen aileler var.

Her şey güzel gidiyor. Muhteşem olan şey artık daha fazla aileyi daha sık şifayla tanıştıracağız.

Kombucha ile tanışmak istiyorsanız feysbuk sayfamızdan ve buradan siz de bize ulaşıp sürecin bir parçası olabilirsiniz.

Eğer takas edebileceğiniz kendi ürünleriniz varsa onlarla, değilse armağan ekonomisi usulü sembolik bir gönül bedeliyle sizin için de kombu mayalayabiliriz. Her ay 5 aileye yeni yavrular uçurmaya niyet ettik, hayırlara karşı gelsin, ihtiyacı olanlara ulaşsın diliyoruz.

Eğer Kombu Hakkında Bilgi İsterseniz bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Reklamlar

6 Replies to “5 Kombu Mayamız da Tuttu! Uçacaklar Yuvalarına”

  1. Merhaba. Ben de kombu çayı denemek istiyorum. Bana da yapabilir misiniz? Fermantasyon denemeleriniz muhteşem. Hepsini denemeyi planlıyorum. Şu anda ekşi maya tarifinizi deniyorum ama olacak mı bilmiyorum, tam buğday ununun içine Askorbik asit (E300) koymuşlar. Eğer katkısız olanı bulabilirsem tekrar deneyeceğim. İyi çalışmalar.

    Liked by 1 kişi

  2. Merhabalar, hoşgeldiniz ❤
    Kombu mayası için aşağıya ekleyeceğimiz formu müsait bir zamanınızda yanıtlar mısınız? Ay içerisinde yanıtlanan formların sırasına göre mümkün olduğunca adil şekilde her yuvaya maya eriştirmeye çabalıyoruz. En fazla 4-5 yavru gönderebiliyoruz o yüzden sıra formu oluşturduk.

    Mayalama çalışmalarınızın sonuçlarını da heyecanla bekliyoruz ❤
    Sevgiyle
    http://goo.gl/forms/Po1EkLMbD3

    Beğen

    1. Formu doldurdum. İnşallah bu ay bana da sıra gelir. Dün sauerkraut başlattım. Bu sabah baktım kenarlarında köpük var. Zararlı bir şey mi o acaba? Isırgan otu ile de maya denedim. Ama bu sabah erken çıkardım galiba henüz suluydu. Yoğurt da mayaladım. Kavanozun biri tuttu diğeri tutmadı. Ekmek mayasında da 3. Gün oldu. Çok iyi gidiyor. Siyez buğdayı ısmarladım, gelince ekmek yapmayı da deneyeceğim. Dün bir de sade yağ (ghee) yaptım. Çok başarılı oldu. Maya işleri konularında ilham verdiğiniz için tekrar teşekkürler.

      Beğen

    2. Çoook mutlu oldum. Ohh, mis. Köpüklemek dediğiniz sadece hava kabarcıklarıysa fermentasyon baslamis demektir. Yalniz sauerkraut anaerobik oldugu icin su yuzune cikan sebze olmamali, eger kopugunuzun uzeri beyazimsi zarliysa tursularda parlanma dedigimiz sey olmus olabilir. Bir zarari yok siyirip aliverin 😉 bir de sicaktaysa az serine alin parlanma sicagi sever. Kombu cayinizi demleyince sauerkrautunuza maya olarak kullanabilirsiniz bu arada, aklinizda olsun. Var bununla ilgili bekleyen bir tarif yazim ama firsat bulup yayinlayamadim henuz. Sirasi gelince yayinlayacagim 😉
      Hep birlikte maya cogaltmaya devam, yasasin bakteri kardesligi.
      Sevgiyle

      Beğen

Yorumlar kapatıldı.