Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 5. Gün

Vira Bismillah dedik, bugün de Umay ananın eliyle diyelim, ataları yad edelim.

Bugün ekşi maya serimizin dördüncü gününe geldik.

Tüm Günler İçin linkleri yazının sonunda bulacaksınız.

4. günün sonunda mayamız artık olmak üzere demiştik. Gencecik bir mayamız oldu, test ettik ve başarıyla geçti. Yazının ilerleyen bölümlerinde testi de anlatacağım. Eğer sizin mayanız 5. günde hazır olmazsa hiç telaşlanmayın, daha önce de bahsetmiştim pek çok şey bunu etkileyebilir. Öncelikle ilk kez deniyorsanız sürecin uzamasına müsade edin, keşif gibi düşünün. Tadını çıkartın. Öte yandan unun suyun kapların özellikleri her şey çok etkili bu süreçte. İkinci günün yazısında bahsetmiştim bundan aynen şöyle

“Ama bu biraz gecikebilir de. Eğer evinizde temizliği kimyasallarla yapıyorsanız, çamaşır suyu vs fazlaca kullanımdaysa, dost bakterileriniz yoksa hava, su ve ekipmanlarınızda o zaman mayalanmalarınız da geç ve güç olacaktır.

Buna ortamın florası denir. Ortamda bulunan florayı yok eden kimyasal temizlik malzemeleri, deterjanlar, çamaşır suları, antibakteriyel sabunlar yaşam alanınızı kötü bakterilere açtığı gibi sizi de hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirir. Mayalamalar aslında bir anlamda bu ortamların testi gibidir.

Mayanızda dost bakteriler hemen çalışmaya başlıyorsa havası suyu nispeten daha sağlıklı ortamlarda yaşadığınıza sevinebilirsiniz. Öte yandan küfler, mantarlar, kötü kokusu olan değişik bakteri kolonileri mayanızda belirdiyse floranızı biraz daha dost canlısı hale getirmelisiniz demek olabilir. Hiç bir oluşum yoksa bu da çok fazla kimyasalı zehiri bünyenizde tuttuğunuz, kendinizi ve ev halkını bunlardan “kurtarmanızın zamanı geldi” işareti olabilir ;)”

O yüzden mayanız kötü kokmadığı, küflenmediği, renk değiştirmediği sürece bırakın günler uzasın. Önemi yok. Siz beslemeye devam edin 😉

Ekşi Maya Yapımı 5. Gün

Normalde daha uzun da sürebiliyor mayanın tutması ama şartlar uygunsa 3-7 gün arasında olgunlaşıyor. Biz bu sabah çok sevindirici bir manzarayla karşılaştık kavanozu açınca 🙂 Mayamız ben tamamım mesajı verdi.

5.1Fotoğrafı mümkün olduğunca detaylı çekmeye çalıştım. O köpüksü yapı umarım ayırt ediliyordur.

5. günün sabahında artık köpük köpük olmuş, kabarmış, dün koyduğumuz seviyeyi yaklaşık 2 parmak kadar geçmişti mayalarımız. İki kavanoz da gayet sağlıklı bir ilerleme gösterdi.

5.2Kavanozları dün işaretlemeyi unuttuğum için üzüldüm. Ama fotoğraflardan hatırlarsanız yarımın altındaydı ve bugün yarım seviyesini bir miktar geçmişti.

5.3Elbette fotoğraflardan tam olarak farketmek zor. İşaret olsa daha net olabilirdi ama unutmuşum, sağlık olsun.

Ekşi mayanın olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için kullanılan çok eski yöntemlerden bir tanesi su tesi. Belki duymuşsunuzdur. Çok basit uygulanıyor ve güzel sonuç veriyor.

İçini görebildiğiniz bir kaba oda sıcaklığında su doldurun. Ekşi mayanızdan bir kaşık kadar alıp suya bırakın eğer suda yüzüyorsa mayanız tamam demektir. Battığında henüz zamanının gelmiş olmadığını anlayabilirsiniz. Mayanızı dinlendirip sonradan besleyerek kullanacağınız zaman da yine uyanıp uyanmadığını anlamak için bu testi tekrarlayabilirsiniz 😉 Sonuçtan memnun kalacaksınız.

Ben kapta testi geçince sizin için daha net fotoğraflar çekebilmek için bir de bardakla yaptım deneyi. Sanırım fotoğraflar suda yüzmek derken neyi kastettiğimi daha net anlatacaktır 😉

Bu görüntü ilk kavanozumun su testi sonucu 🙂

5.5Suyun yüzeyinde asılı kalıyor ve dibe çökmüyor gördüğünüz gibi.

5.4Eğer önceden deneseydik suya attığımız parça dibe çökecekti. Ama yukarıdaki gibi asılı kalması bize mayanın ben hazırım mesajı. Kabarcıkları artık öyle kuvvetli ki yüzmeyi öğrendi mayacık 🙂

Aşağıdaki fotoğraf da ikinci kavanozumun test sonucu.

5.6Ve herkes başarıyla testi geçti, mezun olma hakkı kazandılar 🙂 Artık ekmek mayalamaya hazırlar.

Ancak bizim hazırda ekmeğimiz var. Bugün mayalamayacağız. Ve üstelik dün işaretlemeyi unuttuğum için üzüldüm. O yüzden bugün tekrar besledim mayaları.

Yine aynı 4. gün yaptığımız gibi yarısını al, aldığın kadar besin karışımı koy yöntemiyle.

Eğer mayanız tam olgunlaşmadıysa siz de aynı bu şekilde bir kaç gün daha beslemeye devam edeceksiniz.

Ben aldığım kısımları ayrı bir kavanoza aldım, yarın sabah tava ekmeklerine ekleyeceğim, atmaya kıyamıyorum. Siz de krep yapıp ona ekleyebilir ve fermente gıda tüketmiş olursunuz. Kullanacağınız bir yer yoksa, atın yapacak bir şey yok.

5.7Toparlayacak olursak, mayanız olgunlaşmadıysa aynı 4.gündeki gibi beslemenizi yapın.

Olgunlaştıysa ekmeğinizi mayalayabilirsiniz. Ya da biraz daha kuvvetlenmesi için ek bir kaç besleme yapmayı tercih edebilirsiniz. Eğer hemen kullanmayacaksanız ya da kalanını saklayacaksanız, buzdolabının sebzelik üstü rafında ağzı kapalı saklayabilirsiniz. Ama en fazla haftada bir çıkartıp sevin konuşun besleyin, oda ısısında zaman geçirmesine müsade edin. Beslemenizi yine 4. gün usulü aldığın kadarını koy olarak yapabilirsiniz. Çıkarttıktan sonra kullanacağınız zaman yine su testini uygulayın, besledikten sonra oda sıcaklığında testi geçene kadar bekletmeyi unutmayın 😉

5.8

Bugün işaretlemesini de yaptım. Önümüzdeki günlerde sizinle kabarmış halinin de fotoğrafını paylaşmak istiyorum fırsat olursa. Ve eğer vakit bulabilirsem bir de bu mayayla yaptığım ekmek tarifi var yazılmayı bekleyen.

Ve eğer fırsat bulursam bu süreci de yine bir yazıda toparlamak istiyorum.

Bakalım kısmet.

Süreci tamamladık ve nur topu gibi iki mayamız oldu, afiyet olsun.

Sevgiyle.

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 1. Gün

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 2. Gün

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 3. Gün

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 4. Gün

Eğer başka ekmek tarifleri ararsanız şunlara da göz atabilirsiniz

Pratik Ev Ekmeği Tarifi

Ekşi yoğurttan Ekmek Mayası

Reklamlar