Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 2. Gün

Vira Bismillah dedik, Fatma ananın eliyle diyerek dün ekşi maya serimizin ilk notlarını paylaştık.

İlk gün notlarımız şurada

Dün vedalaşırken aşağıdaki fotoğraftaki gibi kavanozumuzun sadece dibinde bir kaç kaşıkçık hamurumuz vardı

1.5

İkinci günün sabahında ise kavanozunuzu açtığınızda şu miktarda hafif ekşi kokmaya başlamış kabarcıkları artmış sürpriz sizi karşılayacak 😉

2.2

Ekşi Maya Yapımı 2. Gün

Malzemeler:

  • 2 Kaşık Tam buğday unu
  • 1,5 Kaşık Ilık içme suyu
  • Kavanoz
  • Bez

Yapılışı:

İkinci günün beslemesi de yine ilk günle aynı diyebiliriz. Dikkat etmemiz gerekenler ve kullanacaklarımız aynı. Yine ekipmanlarımızda istemediğimiz bakterilerin bulunmaması, ısının uygun olması, kullandığımız un ve suyun özellikleri mühim.

İkinci gün kavanozumuzu açtığımızda hafif bir ekşi kokunun geldiğini görebilirsiniz. Ama bu biraz gecikebilir de. Eğer evinizde temizliği kimyasallarla yapıyorsanız, çamaşır suyu vs fazlaca kullanımdaysa, dost bakterileriniz yoksa hava, su ve ekipmanlarınızda o zaman mayalanmalarınız da geç ve güç olacaktır.

Buna ortamın florası denir. Ortamda bulunan florayı yok eden kimyasal temizlik malzemeleri, deterjanlar, çamaşır suları, antibakteriyel sabunlar yaşam alanınızı kötü bakterilere açtığı gibi sizi de hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirir. Mayalamalar aslında bir anlamda bu ortamların testi gibidir.

Mayanızda dost bakteriler hemen çalışmaya başlıyorsa havası suyu nispeten daha sağlıklı ortamlarda yaşadığınıza sevinebilirsiniz. Öte yandan küfler, mantarlar, kötü kokusu olan değişik bakteri kolonileri mayanızda belirdiyse floranızı biraz daha dost canlısı hale getirmelisiniz demek olabilir. Hiç bir oluşum yoksa bu da çok fazla kimyasalı zehiri bünyenizde tuttuğunuz, kendinizi ve ev halkını bunlardan “kurtarmanızın zamanı geldi” işareti olabilir 😉

Her şekilde de mayalamalar çok heyecanlı ve faydalı süreçler sanırım ve sonucun lezzeti de cabası.

Gelelim bugünkü işimize 🙂

2. gün sabah seçtiğiniz saat (örn 09:00)

Kavanozunuzu açtığınızda aşağıdaki gibi bir manzarayla karşılaşabilirsiniz eğer üremeniz başladıysa 😉 Başlamadıysa endişelenmeyin. Isı, malzemeler vs sebebiyle süreç yavaş ilerleyecek olabilir. En başta söylemiştik, sabır ana malzememiz bu işlemde.

2.4

Hafif koyulaşmış kabuksu bir tabaka, sayısı artmış kabarcıklar. Bakterilerimiz yemiş yemiş gaz çıkartmışlar 🙂 Eğer kabuk kalın ve sertse kırmadan yavaşça çıkarıp kenara alın. Malzemelerimiz yine sadece tam buğday unu ve ılık içme suyu.

Malzemelerimizi direk içine de ekleyebiliriz ama ben kavanozun ağzından uğraşmaktansa dışarıda karıştırıp eklemeyi tercih ediyorum.

2.5

Kabınızda tamamiyle karıştırın, kıvam yine akıtma hamurundan az koyu olacak. Gerekirse ekleme yapabilirsiniz.

2.6

Malzemeleriniz karışınca kavanozunuza eklemeye başlayabilirsiniz. Ekleme işlemini yaparken birazcık da mayanızı havalandırın. İçerisinde biriken karbondioksit oksijenle tazelensin. Bakteriler nefes alsın 😉

2.7

2.gün 12 saat sonra akşam (örn 21:00)

12 saat sonra tekrar açıp bir kontrol edin. Yine hafif kabuklu hafif kabarcıklı bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz.

2.1

Birazcık karıştırın içerideki karbondioksit çıksın oksijenlensin ortam. Yine sabahki miktar malzemeyle aynı şekilde besleyin yavruyu. Kıvam oturduğunda tekrar bezi kapatın. Ertesi sabah seçtiğiniz saatte görüşmek üzere iyi uykular dileyin mayanıza.

Yarın 3. günün yazısında görüşmek üzere.

Sevgiyle.

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 1. Gün notları burada

Eğer başka ekmek tarifleri ararsanız şunlara da göz atabilirsiniz

Pratik Ev Ekmeği Tarifi

Ekşi yoğurttan Ekmek Mayası

Reklamlar