Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 1. Gün

Tekrar merhaba mı demeliyim? 🙂

Uzun aralar verdiğimi biliyorum ama ne yapalım beni bu güzel havalar mahvetti! Dağlarda ormanlarda yürüme mesafesinde bile olsa toprakla ağaçla geçiriyoruz zamanımızı. Üstelik teras tarlanın da sonbahar bakımıydı sökümüydü kışlık ekimiydi derken dolu dolu yaşayıp gidiyoruz. Yazmalara fırsat olmuyor. İnsanın canı da öyle ağaca sarılmış, toprağa basmış, dağlardan ot toplamış gelmiş olunca hiiç istemiyor bilgisayar tuşlarıyla oynaşmayı. Ne yalan söyleyeyim zaman da illa ki bulunur da gelinin yeri de yeni de dar oynamak isteyene kadar 😉 Azıcık bulutlanınca hava, çok da soruluyor haydi ekşi maya yedekleyelim yaparken de gün gün paylaşalım dedik.

Vira Bismillah diyelim, Fatma ananın eliyle, haydin dostlar hep birlikte ekşi maya üretelim.

1.3

Sürekli sizleri evde ekmeğinizi yapmanız konusunda dürtüklüyorum biliyorum ama gerçekten o fırından gelen ekmek kokusu var ya, onu ilk aldığınızda bence iyi ki dürtüldük dersiniz.

Ekşi maya yapmanın belki yüzlerce tarifi var. Kimi biraz daha meşakkatli kimi biraz daha kolay. Bir kaç yolunu denemiş birisi olarak sizin için en kolay ve az malzemeli en kısa zmaanda da sonuç verenini seçmeye çalıştım.

Bakterilerle oynamayı çook seviyorum. Laboratuar alışkanlığı 🙂 Ben lab’ı bıraksam da o lab’larda öğrendiklerim ve o üretim heyecanı beni bırakmadı evde bakteri dostlukları, maya aşkları olarak devam ediyor.

Eğer siz de bakterilerle arası iyi biriyseniz bu yöntemi seveceksiniz. Ama baştan söylemeliyim ne kadar kolay olsa da bu aşk biraz sabır ve sadakat gerektiriyor. Her maya evinizin yeni bir bireyi beslemeyi asla unutmamanız ve hatta bunu günün hep aynı saatinde yapmanız gereken evciliniz olacak. Buna kendinizi hazırlayın 😉

Mayalarınızla olan aşkınız gün geçtikçe biraz daha anlamlı olacak buna inanın. Ama en güzeli tam hazır olup o ilk ürünü aldığınız an. İşte şimdi değdi diyorsunuz.

Dolayısıyla yöntem kolay olsa da biraz ilgi, alaka, zaman ve sabrınızı istediğini lütfen hesaba katın.

Bu mayayı başlatmadan önce kendinizi en uygun hissedeceğiniz 7 günü belirleyin. Ben mayalarımı ay küçülürken başlatmayı tercih ediyorum mesela. Ve cuma veya cumartesi en sevdiğim başlama günlerim. Kendinize göre böyle minik ritüeller belirleyebilirsiniz. Sonra günün uygun saatlerini seçin. Benim için bu saatler sabah 9 akşam 9 mesela. Unutmayacağınız zaman dilimleri, rutinleşebilecek saatler size yardımcı olacaktır. Aynı saatte beslemek bakteriler için önemli bir jest. Bunun sebebini etraflıca konuşuruz belki bir gün, sağlık açısından da önemli bu 😉

Günleri belirlediyseniz, saat tamamsa artık başlamak için gerekli malzemelere geçebiliriz. Bazı yerlerde üzüm görebilirsiniz, bazılarında nohut, bazılarında yoğurt. Bu tarifte sadece su ve un var. En basit malzemeli olanla başlamak en az kafa karıştıracak olanı bence.

Bu bahsedeceğim yöntemde genel olarak ihtiyaçlar

  • Kavanoz
  • Tam buğday unu
  • İçme suyu
  • Kaşık
  • Temiz bir bez

Bunu bir yazı dizisi şeklinde sürdürüp gün gün anlatacağım.

Ekşi Maya Yapımı 1. Gün

Malzemeler:1.3

  • 2 Kaşık Tam buğday unu
  • 1,5 Kaşık Ilık içme suyu
  • Kavanoz
  • Bez

Yapılışı:

Ekşi mayayı başlatırken kullanacağınız bütün malzemelerin tamamen temiz olduğuna emin olun. Çünkü herhangi bir kötü bakteri bulaşı mayanızı acıtır, küflendirir, kokutur, renk değiştirir. Eğer bunlara rastlarsanız atın ve başa dönün.

Ekşi mayanın ortamda bulunan yardımsever bakteriler tarafından oluşturulmasını ümit ediyoruz. O yüzden ekipmanlarınızı deterjanlar kimyasallar vs kullanarak da yıkamamalısınız. Sirkeli su candır 😉

1. gün sabah seçtiğiniz saat (örn 09:00)

Kavanozunuza ununuzu koyun. Suyu ekleyerek ikisini güzelce karıştırın. Akıtma hamurundan az daha koyu bir kıvamı olmalı karışımın. Her unun su tutma kapasitesi farklı çok koyu olursa biraz daha su ekleyip çok suluysa un koyabilirsiniz. İyice karıştırın. Tamamen karıştığından emin olunca 12 saat dinlenmeye bırakıp ağzını temiz bezinizle kapatın. Hava alabilsin. 1.11.21.41.5

.

.

.

Mayanızın ilk gün durumu bu kavanozun dibinde iki kaşıkçık 🙂

Bir haftanın sonunda kavanozdan taşmak için can atacağına inanmak zor değil mi? Ama onu da göreceğiz inşallah.

.

.

.

1.gün 12 saat sonra akşam (örn 21:00)

Ağzını açtığınızda bir kaç kabarcık görmeye başlayacaksınız. Bakteriler nefes almaya başladılar 🙂 Birazcık karıştırın içerideki karbondioksit çıksın oksijenlensin ortam. İçerisine 2 kaşık un 2 kaşık su ekleyin bulamaç haline gelsin kıvamını kontrol edin. Kıvam oturduğunda tekrar bezi kapatın. Ertesi sabah seçtiğiniz saatte görüşmek üzere iyi uykular dileyin mayanıza.

1.6

Yarın 2. günün yazısında görüşmek üzere.

Sevgiyle.

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 1. Gün

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 2. Gün

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 3. Gün

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 4. Gün

Ev Yapımı Kolay Ekşi Maya 5. Gün

Eğer başka ekmek tarifleri ararsanız şunlara da göz atabilirsiniz

Pratik Ev Ekmeği Tarifi

Ekşi yoğurttan Ekmek Mayası

Hamursuz Ekmek Tarifi

Reklamlar