Tanıdığım En “Masum Kek” O; Bu da Tarifi!

Şekerin zararlarının daha fazla farkında oldum olalı elim gitmiyor hiç bir şeye şeker koymaya. Hele ki katı yağlardan tamamen sıtkım sıyrıldı! Ama çocukluğumdan beri de tatlı canavarıyım ben ailenin.. Ekşiyle hiç aram yok, hani o güzelim can eriği tuza banıp yiyebilen herkese hayranım kütür kütür, ben başaramıyorum, ağzımın fışkiyeleri ve sol gözüm müsade etmiyor. Çağlanın içindeki beyaz kısmı benim payıma düşen 🙂 Acıyı zaten şifa niyetine kısmını saymazsak, hiçç ağzıma koyamıyorum.

Ve haliyle şekerden de uzaklaşınca bana yine hüsran bana yine hasret… Mutluluk kaynaklarımdan biri kesilip kanatıveriyor aş erme merkezini ruhumun!


Epeydir kek kurabiye yapmaya bile gitmiyor elim, istediğim gibi tarifler yok elimde ama canımda nasıl istiyor diye düşündüğüm bir anda kendiliğinden karşıma çıktı. Öyle çekici, öyle naif ki tarif hemen denemeliyim dedim. Ve bir kaç yıldır yapıyorum, özellikle portakal mevsiminde ve öyle de seviyorum ki.

Garip bir kek, içinde diğer keklere kıyasla neredeyse hiç şeker yok. İstemezseniz hiç koymayın hatta, ben koymuyorum. Onun yerine portakal suyu var içinde ve elma dilimleri. Bu sebeple diyet yapanlar için de, sağlıklı yaşamı benimseyenler için de vazgeçilmez bir seçim olacaktır. Katı yağ yok, şeker az, beyaz un yok! Bayılacağınızı düşünüyor ve lafı uzatmadan tarife geçiyorum.

Masum Kek Tarifi (adına böyle dedim ^_^ )

Malzemelerimiz:

3 yumurta

Yarım çay bardağından biraz fazla harnup özü veya şeker

1 çay bardağından biraz eksik zeytinyağı

1 çay bardağı ılık süt / kefir / yoğurt

1 silme çay kaşığı karbonat yoksa isterseniz kabartma tozu kullanın

Vanilya aroması

1 portakal (kabuğu içine rendelenecek suyu piştikten sonra üzerine dökülecek)

1 elma

1 tatlı kaşığı tarçın

2,5 su bardağı tam buğday unu (kek kıvamı almazsa biraz daha ekleyebilirsiniz yoğurda süte göre vs değişiyor

Yapılışı:

Yumurtalarla pekmezi/ şekeri(şeker kullanıyorsak) krema kıvamına gelene kadar çırpalım. Daha sonra zeytinyağı, süt ve portakal kabuğunu ekleyip düşük devirde biraz karıştıralım. Un kabartma tozu vanilyayı ekleyip hamurumuzu son haline getirelim. Bu noktada isterseniz fındık ceviz tarçın vs ekleyebilirsiniz. Kek kalıbımızı fırça yardımıyla zeytinyağı ile hafif yağlayalım. Un serpelim. Karışımımızı kalıba alalım.

Elmamızı yarım daire şeklinde dilimleyelim ve kalıba aldığımız hamurun üzerine dilimleri biraz aralı dizelim. Üzerine tarçını serpelim. 175 derece ısıtılmış fırına verelim. Tahmini 30-45 dakikada pişecektir. 30 dakika tamamlanmadan fırının kapağını açmayalım, sonrasında istediğimiz kadar kızarmışmı kontrol edelim ve gerekirse bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol edelim.

Fırından çıkarttığımız kekimizin üzerine 5 dk. sonra 1 portakalın suyunu dökelim ve dinlenmeye bırakalım.

Soğuduğunda kalıbından çıkarıp servis tabağına alalım.

Umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun.

Reklamlar